Domaine la Bouïssière

Frankrijk Frankrijk - Rhône

Antonin Faravel begon al op zijn veertiende bij een van de beroemde wijdomeinen in Gigondas. Op zijn dertigste had hij het er tot wijngaardbeheerder geschopt. Hij (her)plantte er alle wijngaarden. Met de opgedane ervaring besloot hij ook het stuk grond dat hij van zijn vader had geërfd, gelegen aan de voet van bergketen Dentelles de Montmirail, met druivenstokken te beplanten. Zo legde hij de basis voor Domaine la Bouïssière.

Antonin leverde zijn druiven in eerste instantie aan het wijngoed dat hem de kneepjes van het vak had geleerd. In 1978 besloot hij zijn eigen wijnen te gaan maken. Dat bleef hij doen tot zijn dood in 1988. Sindsdien hebben zijn beide zoons. Thierry en Gilles, het stokje van hun vader overgenomen. Thierry is de wijnmaker, stille kracht Gilles zorgt met veel toewijding voor de wijngaarden. Samen zijn de twee er de afgelopen decennia in geslaagd om het domein naar de top van Gigondas te brengen.

Het succes van het domein zit ‘m in de combinatie van een uniek terroir en een consciëntieuze werkwijze. De wijngaarden in Gigondas zijn hooggelegen, relatief koel en beplant met oude stokken. Gilles bewerkt ze op biologische wijze, al is het domein niet gecertificeerd. In de kelder gaat Thierry traditioneel en minimalistisch te werk. Hij verwerkt deels hele trossen en voedt de wijnen op in betonnen cuves en gebruikte houten vaten. Naast Gigondas maakt de familie ook een verrukkelijke Vacqueyras en een niet te versmaden Vin de France. En de winkel? Die wordt nog altijd gerund door moeder Genevieve.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Domaine la Bouïssière

Vinous
Vinous – Josh Raynolds

With an enviable collection of old vines in the high-altitude sites of the appellation, Thierry Faravel produces wines that convey a suave blend of richness and energy, offering polished tannins and an admirable capacity to age. Faravel says he likes to “make wines that have depth and power but that are not overwhelming, and are easy to drink without being tiring.” The winemaking methodology here is traditional, with minimal intervention. That means concrete vats and old (but not crazy-old) oak foudres, and minimal handling, i.e. no fining, no filtration and bottling by gravity.

(februari 2022)
Vinous
Vinous – Josh Raynolds

Thierry Faravel has been producing some of the top wines in Gigondas for the last two decades. His Vacqueyras is no slouch, either. Faravel owns 2.5 hectares of vines in the appellation, spread across three parcels on a northern plateau. Raised in a combination of old foudres and large concrete vats, Domaine La Bouïssierre’s Vacqueyras is built to last but not overstructured or “a monster truck,” as he once told me, adding that he prefers Porsches to bulldozers.

(februari 2022)
Even geduld a.u.b.